31 maart 2023 Geven wij weer een
concert!
Meer weten?
Recensies

Hosanna overtuigt met Brahms

Het kan eigenlijk niet heel veel mooier: een indrukwekkend protestants muziekstuk uitgevoerd in een prachtige rooms-katholieke kerk.

Het is niet alleen die combinatie die het concert door Oratoriumvereniging Hosanna afgelopen vrijdag tot een memorabele uitvoering maakte: het werk Ein Deutsches Requiem van de componist Johannes Brahms, werd met verve uitgevoerd in de Dionysiuskerk in Rijssen. Het requiem van Brahms, een protestantse, Duitstalige versie van de katholieke dodenmis, is een werk uit de zogenoemde Romantische periode. Hoewel de muziek goed in het gehoor ligt, is het bepaald geen eenvoudig werk, Er zitten verdraaid lastige harmonische wendingen en tempi in het stuk. Alleen om die reden al zette Hosanna, met op de bok dirigent Jacco Camphens, een indrukwekkend resultaat neer met een overtuigende uitvoering. Aan zijn zijde had Camphens twee solisten van formaat: zowel bariton Martijn Sanders als sopraan Claudia Patacca zijn gelauwerde zangers die met dirigenten van naam werkten. De orgelbegeleiding werd verzorgd door stadsorganist Dick Sanderman op het prachtige Pels orgel en de orkestbegeleiding was door Het van Wassenaer Consort. De opening van het requiem, met de zaligspreking uit Mattheus 5 over de treurigen die getroost zullen worden, stond als een huis. En bij de afsluiting van het eerste deel, over de blijdschap en de vreugde en het wegvluchten van kommer en smart, kwam de dramatiek van het stuk goed uit de verf. Deel twee, dat opende met een bariton-solo, mocht er ook zijn. Martijn Sanders liet horen wat hij in huis had en overtuigde door zijn interpretatie. Met zijn timbre en presentatie leek hij het publiek te willen doordringen van de boodschap van de tekst. Daaropvolgend zong het koor het bekende 'Wie lieblich sind deine Wohnungen', waarna het de beurt was aan de indrukwekkende sopraan Claudia Patacca. Ze bracht het  'Ihr habt nun Traurigkeit'  zuiver, sterk en vol emotie. de afsluiting van deel zes, de tekst van Paulus waarin hij de dood uitdaagt met de woorden: 'Dood, waar is uw prikkel? Hel, waar is uw overwinning?', was een van de hoogtepunten an de avond. Ook hier presenteerden zowel Hosanna als het orkest zich met sterke contrasten en tempi tussen de verschillende tekstonderdelen. Voordat het koor afsloot met het gedragen 'Selig sind die Toten', spetterde het uitbundig met de lofzang uit Openbaring 4 en rolden de juichstemmen door de gewelen van de Dionysius. Hosanna wist met het Requiem van Brahms te overtuigen en dat hier en daar een enkele inzet net niet zuiver stond, is voor de kniesoor. Dat een oratoriumvereniging zo veel energie en tijd steekt in zo'n lastig stuk en het dan zo goed en met lef brengt, is voldoende reden om bij het volgende concert (Händel's Messiah op 25 november) weer acte de presence te geven.

Hart van Rijssen |21-04-2016

Den ook vuur oons an 't kruus ehöwen is

De oratoriumvereniging Hosanna voerde afgelopen week op meesterlijke wijze de Petite Messe Solennelle van Rossini uit in de Dionysiuskerk te Rijssen.Gioacchino Antonio Rossin (1792-1868) studeerde in Bolgona aan het Liceo Musicale. Hij componeerde zo'n veertig opera's, werkte in Londen en vestigde zich later in Parijs. Vanaf 1829 legde Rossini zich toe op geestelijk werk, waaronder de Petite Messe Solennelle, de kleine plechtige mis. Rossini lag begraven op de beroemde Parijse begraafplaats Cimetière du Père-Lachaise, maar in 1887 werden zijn overblijfselen verplaatst naar de Basilica di Santa Croce in Florence. De crypte op Père-Lachaise staat sindsdien leeg.

Petite Messe Solennelle is een topstuk dat ik talloze malen beluisterde op cd, maar vorige week vrijdag voor het eerst in het wild meemaakte. Het was een kennismaking met iets wat ik slechts van een mooie foto kende. Religieuze muziek van een uitzonderlijk gehalte, met virtuoze zangpartijen en vrolijke melodieën. Wat is er veel mogelijk met twee vleugels en een traporgel, het instrument met weinig vleiende bijnamen als hallelujasirene of de cirkelzaag des geloofs. Stadsorganist Dick Sanderman bespeelde het drukwindharmonium en toonde in het Preludio Religioso overtuigend aan wat zo'n psalmenpomp écht in zich heeft.

 

Gerrit Dannenberg |14 november 2014

Hosanna raakt publiek met Johannes Passion in de ziel

Oratoriumvereniging Hosanna toonde vrijdagavond in de Dionysiuskerk in Rijssen duidelijk waartoe ze in staat is. De Johannes Passion van Bach werd met overtuiging neergezet. Dat had zijn weerslag op het massaal toegestroomde publiek dat zich volledig overgaf aan koor, solisten en Het Van Wassenaer Consort.

De inzet van koor en orkest met Herr unser Herrscher was een dusdanig schot in de roos dat de verraste luisteraars zich ernstig afvroegen of dit niveau tot het eind toe volgehouden zou kunnen worden. Dirigent Jacco Camphens had echter alles onder controle. Met ingehouden gebaren legde hij koor en orkest aan flexibele banden, zodat het publiek zich met een gerust hart kon laten meevoeren op de dramatische golfslag van Bachs meesterstuk. Evangelist Falco van Loon had in aanvang wat tijd nodig om de juiste accenten te leggen, maar hij bracht het lijdensverhaal met emotie en gepaste devotie voor het voetlicht.

Bas Julian Hartman zette een beheerste en bijzonder warme Christuspartij neer. Hartman is in staat diep af te dalen. Hij legde in zijn partij emotie zonder ook maar ergens door te slaan. Hartmans stem vormde steeds een oase van rust temidden van het zorgvuldig opgebouwde dramatisch geweld van koorzang en consort. De bas David Greco was een verrassing die al nieuwsgierig maakte bij de vertolking van de apostel Petrus  in de rechtszaal van Kajafas. Greco kwam verderop volledig uit de verf als de stadhouder Pilatus die over de vals beschuldigde Jezus in discussie gaat met de opgezweepte menigte. Pilatus wil dan kool en geit sparen, maar de massa wil de rabbi van Nazareth juist uit de weg ruimen. De irritatie van de gesprekspartners golfde voelbaar heen en weer tussen de behoedzaam manouvrerende Pilatus en de getergde joodse menigte die in de Romeinse stadhouder toch de hogere machthebber moet erkennen. Ingrijpend waren de twee diep ontroerende stiltemomenten in het tweede deel die alleen kunnen worden bereikt als de dirigent de volstekte controle heeft over het totaal. Direct na het Es ist vollbracht van de stervende Christus bracht Camphens koor, orkest én publiek tot een volstrekte, meditiatieve stilte. Datzelfde herhaalde hij na de evangelist met Und neiget das Haupt und verschied. Het publiek werd tot op het bot geraakt...

Ondanks de treurigheid van het verhaal, liet het slotkoraal iets van geloofsvreugde horen. Camphens bepaalde tot het eind toe de regie: pas na een subtiel gebaar van de meester mocht een warm applaus losbarsten.

Het Van Wassenaer Consort is een orkest met een aangenaam stevige klank dat de alt Eline Harbers bij Den Stricken meiner Sünden wat dreigde weg te duwen. Maar later nam ze royaal revanche bij de aria Es ist vollbracht!

Een Passion met vele betekenisvolle momenten. Hosanna kan met recht trots zijn op de prestatie. Koor, orkest en solisten in een soepel lopend spel van vraag, antwoord en bevestiging; elkaar maximaal versterkend zodat de geschiedenis en de boodschap van Christus' lijden in optima forma zijn gebracht.

Hart van Rijssen |maart 2015

Dramatisch goede Paulus door Hosanna

Rijssen– Oratoriumvereniging Hosanna zette vrijdagavond in de Dionysiuskerk een Paulus neer die stond als een kasteel.

Het Van Wassenaer Consort, organist, solisten en koor overtuigden van de eerste tot en met de laatste minuut. De Paulus van Mendelssohn vraagt uithoudingsvermogen van uitvoerenden, maar ook van het talrijke publiek. Toch bleken de musici ruimschoots in staat de harde banken te doen vergeten. De neiging om bij ieder muzikaal hoogstandje te applaudisseren moest meer dan eens met geweld worden onderdrukt.

Dirigent Jacco Camphens zorgde voor een aangenaam tempo. Bij de ouverture werd het publiek met zachte hand opgenomen in hogere muzikale sferen waarin eigenlijk al niets meer mis kon gaan. Dat blijft altijd spannend, want zeker bij een omvangrijk oratorium als de Paulus is er dan nog heel veel tijd over waarin van alles mis kan gaan. Maar dat gebeurde ten enenmale niet.

Hosanna zat er uitstekend in en wist exact waar ze naartoe wilden. De heftige tegenstellingen tussen traditie  en de nieuwe perspectieven die Stefanus wilde openen werden scherp onderstreept door zangers en zangeressen. Boosheid en verontwaardiging over religieuze inzichtverschillen kregen een dramatisch uitstekend accent.

In de zeer welkome pauze kon het publiek bijkomen van het muzikale geweld. Hierna werd indrukwekkend ingezet met Der Erdkreis ist nun des Herrn. Wat verderop komen Paulus en Barnabas aan het woord als gezanten van Christus die de mensen oproepen Jezus te volgen. Tenor Rein Kolpa en de bas Martijn Sanders brachten dit wondermooie duet op lenige maar stijlvolle wijze voor het voetlicht.

Sopraan Margreet Rietveld zong haar partijen met veel gevoel. Mezzo sopraan Martine Straesser had misschien hier en daar wat krachtiger gekund, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat ze op het laatste moment was ingevlogen als vervangster van Ruth Willemse. Er passeerden te veel hoogtepunten om afzonderlijke te noemen. Een indrukwekkende prestatie is geleverd waar we nog lang op kunnen teren. Een prestatie van formaat, waar we met ons allen trots op kunnen zijn.

Gerrit Dannenberg – Hart van Rijssen

Gerrit Dannenberg |30-11-2017

Hosanna zet een vreugdevolle Schöpfung neer

De vreugde over alles wat de schepping te bieden heeft straalde vrijdagavond merkbaar door in de uitvoering van Haydns Schöpfung door oratoriumvereniging Hosanna.

Het samenspel tussen het Van Wassenaer Consort en het koor liet eigenlijk niets te wensen over. Hosanna zelf kwam krachtig over; de koorleden hadden duidelijk wat te melden en dat leverde een sympathieke zelfverzekerdheid op waarin de luisteraars zich graag laten meenemen.

Vakkundige show

De solisten toonden zich stuk voor stuk vaklieden, maar eerlijk is eerlijk, de show werd van begin af aan gestolen door sopraan Marjorie Ginczinger. Schijnbaar moeiteloos strooide ze de hoogste noten over het publiek. Daarbij was haar volume ongekend, zonder zichzelf voorbij te lopen. Maar wie bijna onopvallend te traceren is als koor en orkest in volle breedte musiceren, kan met recht een echte vakvrouw worden genoemd.

Publiek geniet

De uitbundige prestaties van Ginczinger hadden een uitstekende uitwerking op publiek en uitvoerenden. Bijna alle onderdelen van Die Schöpfung deden de luisteraars verlangen naar het volgende bedrijf. De pauze kwam dan ook bepaald onverwacht en voelde even aan als een hinderlijke onderbreking, maar was toch een welkome reset om daarna weer volop aan het luisteren te slaan in het tweede deel.

Hoog niveau 

Het zingen in de schaduw van groot kaliber zangeres zou misschien wat ondankbaar werken kunnen zijn voor de tenor Rein Kolpa en de bas Florian Just, maar gaandeweg de uitvoering kwamen ook zij in de diverse soli bijzonder goed tot hun recht. Ook de terzetten en het samenspel met Hosanna waren van hoog gehalte. Bas en sopraan wisten ook het wat overzoete duet tussen Adam en Eva een flink stuk boven het niveau van de Boeketreeks uit te tillen. Al met al een hele avond hard werken voor de uitvoerenden, maar ook volop genieten voor een afgeladen Dionysiuskerk. Een bijzonder mooie uitvoering waar alle betrokkenen terecht trots op mogen zijn.

Hart van Rijssen |30-11-2018

Hosanna imponeert in het Weihnachtsoratorium

Er was weer heel veel te genieten in het Weihnachtsoratorium dat oratoriumvereniging Hosanna onder leiding van Jacco Camphens vrijdagavond uitvoerde in een stampvolle Dionysiuskerk.

Een monumentaal werk uitvoeren met veel solisten en een flink Van Wassenaer Consort blijft altijd een avontuur. Er werd met veel inzet gezongen en gemusiceerd. Een sterke bezetting qua solisten, maar successen uit het verleden geven niet altijd garanties voor de toekomst. Margreet Rietveld heeft een loepzuivere stem. maar je bedoeling overbrengen op het publiek is een andere kunst.

Watervallen

De bas Martijn Sanders zingt uitstekend, maar miste hier en daar wat volume. Tenor Leon van Liere heeft een soepele stem, was ook uitstekend verstaanbaar bij de recitatieven, maar verdwaalde af en toe tussen de muzikale watervallen. Absolute topper was de alt Martine Straesser die het allemaal heel spannend maakte door haar ingehouden manier van zingen en haar publiek het gevoel gaf speciaal voor hen naar Rijssen gekomen te zijn. Maar op de door Bach gekozen momenten in de grote muzikale belevenis excelleerde Hosanna. Direct al bij het Jauchzet, frohlocket werd letterlijk en figuurlijk de toon gezet en aan het einde van het eerste deel werd de pauze aangekondigd met een vrolijk gebracht Herrscher des Himmels.

Energie

Het Weihnachtsoratorium is een flinke zit, maar Hosanna voorzag het publiek op de juiste momenten steeds weer van nieuwe luisterenergie. Het Ehre sei dir Gott gesungen was één groot feest dat de luisteraars meevoerde naar hogere sferen en eigenlijk niet lang genoeg kon duren. Maar het koor is ook in staat tot zeer piëteitsvolle presentaties, zoals het koraal Ich steh an deiner Krippen hier.

70 jaar

Dirigent Jacco Camphens heeft van zijn 70-jarige oratoriumvereniging in enkele jaren tijd een koor gemaakt waarmee de stad Rijssen voor de dag kan komen. Het publiek beloonde de musici met een lang en warm applaus.

Hart van Rijssen |6-12-2019